ID-stöld – Hur skyddar man sig?

Det har blivit vanligare att allt fler blir utsatta för ID-kapning och enligt en undersökning som ett försäkringsbolag har gjort, så är det över 520 svenskar som drabbas dagligen. Att identiteter kapas ökar lavinartat och har ökat med cirka 65 % under de tre senaste åren. Allt går att spåra som till exempel att folk har letat efter gamla högskoleprov eller fyllt i sina personuppgifter på nätet.

En ID-kapar använder sedan uppgifterna för exempelvis köpa olika saker som kläder, skor, bilar och så vidare, allt på den kapades bekostnad. Det är numera är olagligt och ett brott att genomföra en ID-kapning och kan ge ända upp till två år i fängelse. Därför kan det vara bra att ta del i några konkreta och bra tips för att slippa råka ut för en ID-Kapning, om inget annat har man gjort det svårare för ID-tjuven.

Skydda kontouppgifter

Det är väldigt viktigt att inte lämna ut några som helst kontouppgifter via sms, e-mejl eller på sociala medier. Allt fler ID-kapare blir slugare och det är lätt att bli lurad om ett e-mejl kommer med en banklogo eller liknande, dubbelkolla alltid.

Det finns nämligen andra sätt att fylla i kontouppgifter säkert. Ska man använda sig av dem, gäller det att logga in via sin egen internetbank eller företag som man har ett kundkonto hos. En annan sak som är extra viktigt är att aldrig lämna ut sitt betalkort och inte ha det under uppsikt, samt det gäller naturligtvis inte heller ha koden uppskriven i plånboken.

Koll på sitt konto

Ha för vana att kontrollera kontoutdragen, vilket gör det lättare upptäcka om det har försvunnit pengar som inte går att förklara. Därför är det bra att tanka ner sin banks app för regelbundet kolla sitt konto.

Lås brevlådan

För de som har brevlåda, bör man ha ett lås på lådan. Annars kan vem som helst ta posten och få kontouppgifter med mera som går att utnyttja vid en ID-kapning. Enkelt och smidigt sätt att göra det svårare för tjuven.

Återvinning

Visst är det bra att man återvinner papper och liknande, men tänk på att inte återvinna känsliga papper och information. Skulle man göra det blir det betydligt lättare för ID-tjuven att hitta uppgifter som går att använda vid kapningen. Se därför till att förstör alla papperna istället genom att exempelvis elda upp, strimla, maskera, riv sönder eller allra helst använda en dokumentförstörare.

Skydda datorn

Något som är A och O i dagens samhälle då allt mer blir digitaliserat är att se till att ha ett riktigt bra skydd på datorn. För en identitet kan snappas upp väldigt fort med olika typer av buggar. Därför bör man se till att alltid uppdaterar sitt antivirusprogram till datorn. Dessutom bör man skydda sin surfplatta och mobil med en pinkod eller lösenord, vilket gör att ingen obehörig kan komma åt känsliga uppgifter.