Integritetsfrågor

Det kan vara svårt för många människor att veta exakt vad integritetsfrågor handlar om när du först får höra ordet. Men är vi tänker efter kan vi få en idé om vad det kan handla om. Ordet integritet har med personer och individer att göra och när det då kommer till integritetsfrågor handlar det om personuppgifter. Våra personuppgifter är känsliga och vi vill helst inte lämna ut det till folk vi inte litar på. Allt vi gör på nätet och i vår vardag kräver våra personuppgifter, och det har blivit enklare att logga in på banker och annat då du bara behöver ett personnummer.

Du behöver också en bankdosa eller ett mobilt bankID för att kunna logga in. Identitetsfrågor kan vara att politikerna diskuterar om vi Svenskar verkligen behöver ge ut våra personliga uppgifter i allt vi gör i vår vardag. Det är tyvärr så att det har på grund av detta blivit lättare för folk att stjäla någon annans identitet och beställa saker i deras namn. Det är trots detta väldigt ovanligt men det händer och det är inte bra för vårt samhälle.

Våra personliga uppgifter sparas online på olika servrar idag och ibland händer det att dessa servrar blir hackade in i och då kan våra personliga uppgifter bli synliga för alla. Om vi läser kurser på distans sparas dessa uppgifter också. Om du exempelvis läser blended learning online så kommer dina inloggningsuppgifter och annan information att sparas i några år framöver. Vissa människor bryr sig kanske inte lika mycket men andra tänker efter några gånger extra innan de väljer att skriva ut sin information. När det gäller BankID ska det fungera för ett sätt för människor att logga in snabbt och säkert.

Det är inte lika lätt att bli rånad på dina pengar om du har mobilt BankID men om du har fått din

identitet stulen så kan den personen beställa en ny kod till ditt BankID och på så sätt komma in på de ställen du använder detta inloggningssätt på. Våra personuppgifter ligger skyddade fram till det händer något med servrarna. Att en cyberattack händer är ovanligt i sig men när det väl händer kan det få förödande konsekvenser. Det finns egentligen inget som du kan göra för att skydda dina personliga uppgifter helt från andra.

När du har ett körkort står där vem du är och ditt personnummer och de tär bra för att polisen ska kunna se vem du är och hur gammal du är. Du ska däremot undvika att lägga ut ett foto på detta kort på internet. Det finns historier om de som har gjort det och sedan fått sin identitet stulen. Och det är ju inte särskilt bra eftersom ett körkort är en ID handling som är personlig. Om du fått detta stulet kan det användas överallt när du behöver legitimera dig.