Din telefon berättar för andra var du är

Har du någonsin fysiskt varit inne i en butik och strax därefter fått upp reklam på din telefon i sociala medier eller på någon annan sajt med reklam från just den butik du nyligen besökt? Är svaret ja? Då är du inte ensam, denna upplevelse kan de flesta bekräfta att de har varit med om. Det man då funderar på först och främst är om det är tillåtet att bli spårad på detta sätt och hur det faktiskt rent praktiskt går till. Dessa saker ska vi försöka reda ut och svara på i texten nedan.

Det du letar efter dyker upp som reklam på dina enheter

När du använder din dator, surfplatta, telefon eller liknande för att surfa runt dyker det ofta upp rutor på sidorna du besöker där du måste godkänna så kallade cookies. När du klickat ja på dessa cookies får uppgifterna om dig sparas. Det som sparas är dina intressen och vad du är ute efter för stunden. Om du exempelvis letar efter högtalare kan datorn registrera detta och se till att du får upp reklam för just högtalare. Vad man tycker om detta skiljer sig från person till person, vissa tycker att det är bra att få upp reklam som man faktiskt är intresserad av medan andra tycker att det är ett ingrepp mot integriteten. Så länge man väljer att klicka på “godkänn cookies” har man i vilket fall godkänt att datorn sparas. Man kan förstås välja att läsa mer om kakor på respektive webbplats innan man klickar godkänn. I Sverige är det lag att varje webbplats som använder cookies måste informera sina användare om vilken information som sparas, enligt LEK; SFS 2003:389, lagen om elektronisk kommunikation.

Platstjänster på telefonen är på

Något som liknar cookies händer också i verkligheten. Är det så att man har på platstjänster på sin mobiltelefon så kan denna registrera vart man varit någonstans. Ett exempel på en app som gärna tar del av dessa tjänster och sedan vill följa upp med utvärderingar är Google Maps som de flesta använder sig av. Har man exempelvis besökt en restaurang kan det dyka upp en ruta i telefonen som undrar vad man tyckte om restaurangen man besökt och efterfråga omdömen och betyg för den. Den rutan kommer vanligtvis från Google Maps. För att undvika att detta händer kan man stänga av platstjänster, detta gör dock att kartan d.v.s. Google Maps inte går att använda på samma sätt som om platstjänster är på. Ett alternativ kan förstås vara att endast ha på platstjänster när appen ska användas. Vissa menar dock att det inte räcker att stänga av platstjänster utan att man måste göra ytterligare inställningar, mer om det i ett annat inlägg.