Integritetsfrågor

Integritetsfrågor handlar om säkerhet och dataskydd. Att skydda dina personuppgifter har genom åren blivit mer viktigt, speciellt i arbetslivet och på nätet. När du skapade nya konton förr, eller när du ska handla på nätet, blev du ofta frågad om att lämna dina privatuppgifter. Trots att det står att dina uppgifter sparas och hålls hemliga kan du inte helt lita på detta. Ibland händer det att uppgifter som dessa kommer ut till de som inte ska ha dem.

BankID istället för lösenord

När det kommer ut att personuppgifter har läckt blir vi såklart sura eftersom vi blir lovade att våra uppgifter ska vara trygga och hemliga. Kanske är det en av anledningarna till varför vi loggar in på BankID överallt istället för att skapa konton på varje sida vi använder. Det är förbjudet för polis och företag att avlyssna samtal och spionera på oss, om de inte har fått order om att göra det. Det finns en ny lag som kallas GDPR och det är en dataskyddslag som innebär att dina personuppgifter ska skyddas. Allt som kan identifiera dig som person är förbjudet att publiceras.

Integritet och sjukhusbesök

Om du går till läkaren och exempelvis har fått diagnosen alopecia så vill du säkert att det ska vara hemligt. Din journal är alltid en låst handling som bara du och sjukhuset ska kunna få tillgång till. Om något bryter sig in och attackerar sjukhusets servrar så kan journalerna offentliggöras och då har GDPR-lagen brutits. Samhället får inte ha kameraövervakning på precis alla ställen men de måste ha det i butiker och offentliga platser. Det handlar inte om spioneri utan att polis och säkerhetscentraler ska kunna se om brott har begåtts på platsen.

I arbetslivet

Integritetsfrågor är en viktig del av ditt arbetsliv och du måste kunna lita på din arbetsgivare och att dina uppgifter är hemliga för allmänheten. Alkohol och drogtester får inte ske öppet på arbetsplatsen om det inte har efterfrågats av en särskild anledning. Märker du att en anställd använder droger eller nyttjar alkohol så kan du inte testa denna person om han/hon inte vill detta och det har med integriteten att göra.

På banken

Hos banken är det extra viktigt att dina personuppgifter är skyddade och under de senaste åren har du kunnat logga in genom BankID istället för lösenord. Ett lösenord är mycket lättare att få tillgång till än ett BankID och du ska tänka på att banken aldrig ber dig om koder eller andra uppgifter. Ge därför aldrig ut dessa om det är någon som ringer och påstår sig vara från banken. Ger du ut koden kan det innebära att ditt konto blir länsat och du står där utan pengar. Personerna som gör detta är oftast svåra att spåra och det gör att du sällan får tillbaka pengarna.