Integritet på Facebook

Det är få människor idag som inte har ett konto på Facebook och de som aktivt väljer att inte ha ett inser snart att det inte går att värja sig. För att kunna få kalasinbjudningar och diskutera barnens skolgång hamnar man snabbt utanför om man inte går att nå på max fem sekunder. Dagens högteknologiska samhälle vilar framför allt på de smarta telefonernas och apparnas grund. Facebook är numera den största appen av alla som har skaffat sig en enorm plattform att snabbt nå en stor del av alla människor världen över, på både gott och ont.

Annonser och reklam

De flesta av oss tenderar att bara se fördelarna med att snabbt och lätt kunna nå människor över stora avstånd och det känns gratis. Detta är dock bara en illusion då vi betalar med personlig information istället som olika företag och annonsörer kan komma åt och använda sig av för att till exempel skräddarsy reklam. Facebook har varit föremål för en del turbulens kring bland annat läckor och hemlig kartläggning av användarinformation. Facebook vet nämligen allt om både surfvanor och den som surfar. Informationen har man själv gett företagsjätten tillgång till genom att fylla i personuppgifter, ange kön, civilstatus, intressen och mycket mer.

Skydda din information

Enklast av allt är faktiskt att tänka efter före. Varför skulle Facebook göra någonting gratis? Alla företag startas med vinstintresse och Facebook skiljer sig inte från mängden vad gäller denna punkt heller. Det finns dock sätt att skydda sig och genom att kolla upp vad Facebook vet om dig kan du börja ta tillbaka kontrollen över din integritet och din personliga information. Det går nämligen att vidta åtgärder för att undvika att din information säljs till tredje part.

Annonsinställningar och sekretess

Gå in på Facebook under inställningar och begränsa vem som får tillgång till din personliga information. Ett steg i rätt riktning kan vara att se till att din information inte är offentlig och kan ses av vem som helt över hela världen. Nästa steg är att kolla upp annonsinställningar och omedelbart välja att inte tillåta någon att använda din information. Under allmän kontoinformation kan du också välja att ladda ner en kopia på all information som Facebook har om dig.

Det är också viktigt att tänka igenom innan man loggar in på Facebook för att söka information om olika saker. Behöver man låna pengar och är nyfiken på olika låneföretag är det bättre att söka sin information via Google. Du hittar till exempel massor av information om företagslån på https://www.capcito.com/sv och kan ansöka direkt med BankID.

Undvik tester och länkar

Appar som säljer användares personliga information är vanliga på Facebook. Därför är det bra att undvika Facebooktester. Om man inte läser den finstilta texten kan man godkänna att ett externa företag lagrar personlig information och får använda den hur de vill i sin marknadsföring. Ge inte bort dina personuppgifter! Var också skeptisk mot suspekta länkar och alltför generösa tävlingar. Det finns ingen som ger bort något utan att få något i utbyte. Låt det inte bli din personliga integritet.