Skydda asylboenden

En av mänsklighetens viktigaste grundfrågor som vi alla delar är frågan om säkerhet och trygghet för våra hem och ägor. Det är en fokusfråga som legat på agendan länge och som politiker kämpar med för att stärka. För bara några år sedan, som en följd av den så kallade flyktingkrisen som ägde rum 2015 så öppnades mängder med asylboenden runtom i Sverige. Boendebehovet steg lavinartat, till en sådan gräns att de boenden Migrationsverket hade tillgång till inte längre räckte till. Det som dock förvärrade saken var att många asylboenden blev utsatta för bränder och skadegörelse som bara kan rubriceras som hatbrott. Denna säkerhetsfråga ökar allt mer i takt med den växande högerpopulismen. Därmed finns ett allt större behov av att skydda asylboenden med högre säkerhet i form av säkrare dörrar, larm och brandsäkerhet.

Säkra och certifierade dörrar

För att minska risken att obehöriga ska kunna ta sig in i asylboenden krävs säkerhetsdörrar av högsta möjliga nivå installerade. Svenska skydds dörrar är stållaminerade dörrar enligt Europa Standarden EN-1627 som tål det mesta. Därför följer dessa https://www.svenskaskydd.se/sakerhetsdorrar/ BBR:s (Byggverkets byggregler) höga krav för brandsäkerhet och inbrottsklassade. Dessutom är de tillverkade i antingen färglackerade stålplåt helt enligt kundernas önskemål eller trämönstrad som ger en äkthetskänsla av trä. Med en stabil och kraftig stålkarm håller dörren ovälkomna gäster, kyla, obehagliga lukter och oljud ute.

Förebyggande åtgärder

  • För att göra det extra svårt för kriminella att skada eller försöka ta sig in i boenden är bland annat att se till att ingå i grannsamverkan med de i ditt grannskap eller bostadsområde. Kriminella vill inte bli sedda eller bevittnade till sina illdåd och håller grannarna utkik och vakt för varandra, minskar riskerna för skadegörelse drastiskt.
  • I förebyggande syfte är det alltid en fördel att låsa in värdesaker såsom pass, id-handlingar och smycken i ett certifierat och brandsäkert värdeskåp. Skulle då en brand utbryta kommer förhoppningsvis värdesakerna klara sig.
  • Installera larm med hög ljudfrekvens. Det skrämmer bort inkräktarna och väl upptäckta kommer de inte stanna länge förrän de flyr platsen.
  • Se till att försöka få bostaden att se ut som någon alltid är hemma genom att låta utomhusbelysning vara tänt eller att lämna bilen på uppfarten till huset.
  • Använd säkra och certifierade lås som är godkända och certifierade efter Stölskyddsföreningens krav.
  • Du kan DNA-märka alla värdesaker vilket vid stölder dels ökar chansen att få eventuella bestulna föremål tillbaka, men gör det också lättare för polis att identifiera förövarna som eventuellt kan ha stulit från dig.
  • Se till att anmäla skadegörelse och inbrott direkt till 112 så att polisen så snart som möjligt kan komma till brottsplatsen och brottet klaras upp eller om det rör sig om en brand, att brandkåren hastigare infinner sig på plats.